A

Languages

Customer Care & Communications

Dalkey Village Public Realm Enhancement Works Update

News Type 
Date 
Wednesday, July 8, 2020
Location 
Dalkey
Intro Text 

Creating more spaces for pedestrians to enjoy the town space by narrowing of roadway & reallocation of some parking spaces on Castle Street.  

New enhancement works and mobility re-designs in Dalkey town are part of the Councils ongoing programme of works to create safer, more accessible spaces in our town and village areas for people in our county.

Works in Dalkey town are expected to begin in early August, taking 4 weeks to complete.  The main elements of the scheme include maintenance of the existing 2-way traffic arrangement on Castle Street, but with the width of the carriageway significantly reduced, most of the on-street parking removed and the resulting new space reallocated to provide additional room for the safe movement and enjoyment of people, placemaking and to facilitate businesses as they reopen.

Bob Hannan, Senior Architect with the Council and integral to the design, had this to say about the proposals:

"The interventions at Dalkey are based on a 'shared streets' concept. Shared space is an urban design approach that minimizes the segregation between modes of road user. This is done by reducing standard road features such as road surface markings and traffic signs. In this arrangement, cars, pedestrians and cyclists will all interact within the same space but are encouraged to move slowly.

This will be achieved by way of a narrower carriageway which will have a coloured surface to distinguish it from a normal road. The careful placing of public benches and trees will further indicate that this is a calmed environment.. At the same time clear routes will be maintained along existing footpaths for those with mobility and visual impairments. It is considered that this approach is appropriate for a heritage town such as Dalkey and will further enhance the rich streetscape and historic environment."

You can find drawings and imagery associated with these works in the Related Documents section of this webpage, including showing the proposed mobility interventions and public space enhancements from a number of different perspectives in Dalkey, together with a line drawing showing the proposed layout.

We have had very positive engagement with the local community, including businesses and residents, and we are cognisant of the concerns regarding safety in the streets and residential areas surrounding Castle St. and we believe this set of measures will improve road safety, promote active mobility and support the local economy. We also believe that these interventions will provide a safe and attractive option for students to walk or cycle to school, with many schools located within the Dalkey area, when schools reopen in late August and late September.

Much of the standard car parking spaces on Castle Street will be reallocated to pedestrian use to create additional space for people as they move around the village. The changes will also offer opportunities for cafes and restaurants to use the public realm whilst ensuring safe physical distancing is adhered to. 

Businesses like cafes, restaurants, pubs and shops will be able to avail of the Council’s recently-announced special free Covid-10 licence for tables and chairs in this new reallocated space. These licences can be applied for here: https://bit.ly/3im6iaB . Additionally once these licences are in places business can apply for a 75% Council grant for outdoor furniture up to a max of €2,000; more info here: bit.ly/dlrFurniture . For spaces not used by local businesses, dlr will be installing seating and benches to encourage people to come to the town to enjoy what will be a safer and welcoming urban space.

The measures are being put in place on a temporary basis and we will use our dynamic design and build model to install measures and make changes and improvements as needed.  We will work closely with the local community and businesses and other stakeholders as we do this.   

Key Features of the Scheme include:

  • The ‘squareabout’ at the west end of the town on will be narrowed to a single lane for inbound traffic at the Post Office, with the bus stop built out to create additional space along the kerbside for a new loading bay.
  • The traffic island at the squareabout will be removed to facilitate the new layout.
  • The taxi rank will be moved toward the northside of the squareabout closer to the petrol station to enable a new loading bay and disabled parking space to be installed at the east side of the squareabout.
  • The area highlighted in yellow near the squareabout will be reclaimed as a public space and used for placemaking, such as the installation of planters, benches, tables and chairs, etc., as well as for the provision of additional bike parking.
  • Castle St. (from approx. the church car park to the Convent Road junction) will be narrowed to 4.8 metres in width as allowed for in the Design Manual for Roads and Bridges (DMURS), becoming a shared and calmed space with no centre line and surfaced with a buff-coloured material, similar to what we are using on the Coastal Cycle Route and in Blackrock Village.
  • On Castle St. we will be providing 2 No. disabled car parking spaces and 2 No. loading bays. The loading bays will be dual use and will revert to standard parking after a specified time, typically 11 am.
  • Additional bike parking will be provided within the enhanced public realm space in the town.
  • Along Castle St. there are a number of the existing indented areas which will be ‘infilled’. Some of the reclaimed space on the street will be quite narrow and just using bollards would not provide useful additional space. We will trial more significant interventions in these areas to extend the path out to the new edge at the same level. We may have to alter drainage in the area to accommodate this.
  • The area of road space at the Corner Note cafe is being modified, with the turning radius tightened to help calm traffic and also to provide additional public realm space.
  • There will also be a number of important safety interventions along Convent Road, including the narrowing of carriageway to a consistent width all along the road (to reduce speeding in areas with no parking), introduction of staggered parking, widening of the footway and the provision of bollards and hatched line marking outside the houses with access directly onto the road. 
  • By making these interventions on Convent Road we will be in a position to provide a safer walking and cycling route for residents and parents and children attending the local schools often accessed via Convent Road.
  • There will be no loss of parking as a result of interventions on Convent Road, and in fact it is proposed to provide 1 or 2 additional car parking spaces on Convent Road for residents.
  • We also propose to provide a new dual use loading bay on Coliemore Road, past it’s junction with Convent Road, for use by businesses located in that part of the town.
  • Public transport will not be adversely impacted by the proposed changes.

 

 

 

 

These mobility interventions and public realm enhancements in Dalkey Town, which will be installed on a temporary basis is in response to Covid-19 to facilitate safe physical distancing for pedestrians and cyclists, to encourage active and sustainable mobility and support local businesses reopening. 

This is in line with current Government public health advice where people are advised to walk or cycle if they can and to avoid using public transport unless they need to.  Specifically, these measures are aligned with Government advice under the Interim Advice Note on Covid-19 to the Design Manual for Roads and Bridges (DMURS), which requires local authorities to respond to the Covid-19 pandemic so as to take ‘immediate steps’ to create an ‘environment that is safe and welcoming in support of communities and the reopening of business’.

Back